IPv6 Blog 2001:db8::/32

20feb/127

ISZT-hez tartozó honlapok IPv6 elérése

Összeállítottam egy kis BASH scriptet, amely segítségével megnézhető egy adott internetes cím (pl.: www.nic.hu ), képes e a csak IPv6-al rendelkező kliensek kiszolgálására.

 

A script az alábbi paramétereket teszteli:
- Van e az adott címnek AAAA (IPv6) rekordja? (dig +short -t aaaa www.nic.hu)
- Az adott domainnek hány névszervere van és ebből mennyinek van AAAA rekordja
- Az adott domainnek hány MX (levelező szerver) rekordja van és ebből mennyinek van AAAA rekordja

Alapvetően, egy IPv6 kliensnek a sikeres böngészéshez szüksége van arra, hogy a kívánt weboldalnak legyen egyrészt IPv6 címe is, valamint, hogy ezen domainnek a névszerverei között legyen olyan ami IPv6-al is elérhető. Persze ha a kliens által használt rekurzív név szervereknek van IPv4 kapcsolatuk is, akkor nem jelent akadályt, hogyha nincs IPv6 címe az adott domain névszervereinek.

Szerencsére mára a 13 root névszerverből 9 elérhető IPv6-al is (nem hivatalosan már 11). A .hu végződést kiszolgáló 7 db szerverből 4-nek van IPv6 kapcsolata is.

Kicsit hosszúra nyúlt bevezetőm után rá is térnék a bejegyzésem témájára, mégpedig az ISZT publikus weboldalaira. "1997-ben alakult abból a célból, hogy a magyar internetszolgáltatók közötti szakmai koordinációt és érdekképviseletet biztosítsa. Alakulása óta a két legfontosabb tevékenysége a magyar domainnév-rendszer üzemeltetése és adminisztrációja (.hu alatti nevek), valamint a BIX adatkicserélő-központ létrehozása és üzemeltetése."

Szerencsére világ szinten is élen járnak IPv6 témában a többi NIC-hez képest, hiszen 2003-óta lehet .hu domain alá IPv6 Glue rekordokat is bejegyezni. 2004 óta a .hu zóna elérhető IPv6 kapcsolattal is és 2007 óta az ns.nic.hu is kapott IPv6 címet. Valamit, de nem utlsó sorban a magyar internet szíve a BIX is képes az IPv6-os forgalmak lebonyolítására 2006 december óta (első IPv6 peering tagok az ISZT és a Hungarnet voltak)

Ennek tudatában néztem meg a már fent említett scriptemmel az ISZT weboldalait és az alábbi eredményeket kaptam:

DomainAAAA(IPv6) rekordNS Összes/IPv6MX Összes/IPv6
www.nic.hunincs2 / 01 / 1
www.iszt.hunincs2 / 01 / 1
www.domain.hunincs2 / 01 / 1
www.bix.hunincs2 / 01 / 1
www.cert.hunincs2 / 01 / 0

 
Sajnos egyik oldal sem érhető el IPv6 kapcsolattal és bár a www.cert.hu-t kivéve a többi domainnek van IPv6-os e-mail szervere, de nincs egyiknek sem IPv6-al elérhető névszervere. Remélhetőleg a World IPv6 Launch közeledtével ez a hiányosság megoldódik, hiszen az infrastruktúra adott.

Posted by soma

Comments (7) Trackbacks (0)
 1. Szia!

  Hogyan lehet IPv6 glue rekordot bejegyezni? Látom, hogy neked sikerült az ipv6.hu-val. Én az előbb próbáltam, és az ISZT egyszerűen nem szívta fel az IPv6-os címet a névszerveremhez. Feltétlenül szükséges az elsődleges névszervernek is rendelkeznie IPv6 interface-el? 3 névszerverem van, de sajnos csak a harmadlagosnak van IPv6 interface-e. Ettől függetlenül természetesen mindhárom névszerver szolgáltatja a 3. NS-hez tartozó IPv6 címet, függetlenül attól, hogy IPv4 vagy IPv6 interface-en érkezett-e a kérdés.

  Kb. így néz ki a zónám eleje:

  dom.tld IN SOA ns hostmaster ( … )

  @ IN NS ns
  IN NS ss
  IN NS ts

  ns IN A …
  ss IN A …
  ts IN A …
  IN AAAA …

  A regisztrátorom korábban azt mondta, hogy az ISZT automatikusan felszívja a zóna NS szervereit, ha legalább az egyik szerver címét fel tudja oldani. Az IPv4-es címeket rendesen fel is szívja, de az IPv6-osat teljesen figyelmen kívül hagyja.

  MegaBrutal

 2. Hülye vagyok, elnéztem, bocsi: az inet6.hu-nak vannak IPv6-os glue rekordjai, feltételezem az a tied. :S Az ipv6.co.hu meg nem is glue-val van delegálva. My bad. Viszont az inet6.hu véletlenül pont ugyanannál a regisztrátornál van, mint az én problémás domain-em, szóval azt már tudjuk, hogy a regisztrátor nem jelent akadályt. 😉

  • Ez viszont jó hír neked, mert ennél a regisztrátornál online elvégezheted te is a frissítést:
   – Ügyfélkapu ott domain kezelés=> M ikon a domain mellett és ott névszerverek változtatása, itt megadod újra az NS1-et és szépen befrissül.

  • ipv6.co.hu-t kiszolgáló ns(1-2).pnsys.eu-nak viszont szintén van IPv6 glue rekordja és az is ugyanennél a regisztrátornál van mint az inet6.hu

 3. Szia!

  Annyira azért nem automatikus a folyamat, mert új regisztrációnál/modosításnál/átregisztrálásnál “szívja” fel a glue rekordokat az ns.nic.hu . A regisztrátórt kell megkérned hogy frissítse a domainedet a nic.hu felületén. A regisztrátori felületen van egy ,,módosítás” menűpont. Ilyenkor a megadott név szerverről bekerülnek az ott meglevő NS rekordok a .hu zónába, és ha szükséges, akkor minden A és AAAA glue is. Ez egy díjmentes folyamat.
  Nem szükséges, hogy minden ns-nek legyen AAAA rekordja, ha csak egynek van az sem gond. A regisztrátorod elvégzi a fenti módosítást és működni fog.
  Gondolom a regisztráció során még nem volt meg az 3. ns-ed AAAA rekordja ezért nem került be.
  Ha írsz egy domaint szívesen megnézem, hogy egyébként a konfigurációd jó-e.

  Soma

  • Kiderült, hogy csak türelmetlen voltam. A NIC.HU-ra még nem frissült rá az új delegáció. Továbbá az is zavart, hogy a WHOIS sem mutatja az IPv6-os glue rekordokat, így végül azt hittem, hogy a frissítésem hatására nem változott semmi… Pedig most már ott figyel az az IPv6-os glue rekord. 😉
   dig xfr.hu +trace +additional


Leave a comment

 

No trackbacks yet.